Husk dine tænder året rundt og ikke kun når du skal til tandeftersyn

Danskerne er generelt et sundt og stærkt folkefærd. Derudover er de fleste gavmilde, og tænker meget på hvordan deres kære har det.

Ikke sjældent kan man dog glemme sig selv og sit eget helbred. Dette er dog ikke godt på den lange bane, fordi det kan føre til store gener for både humør og pengepung.

Èn af de bedste ting man kan gøre for sig selv er regelmæssig tandpleje. Sundhed i munden er enormt vigtigt, og hvad skulle man gøre uden sine tænder? Alle har prøvet at have tandpine, og den enormt invaliderende følelse, som medfølger. Det er kun muligt at spise yoghurt, og det giver store smerter at tale, spise og blot smile.

Pas på bisserne for din egen skyld

Dårlig tandhygiejne og mangel på tjek ved en tandlæge kan ikke kun føre til smerte, men også til dyre regninger. Hvis man ikke passer ordentligt på bisserne kan der komme huller og værre, som alt sammen er dyrt at reparere.

Dette kan undgås eller i hvert fald forebygges, hvis man prioriterer at komme til regelmæssigt tandeftersyn. Her vil tandlæger og tandplejer se dine tænder, gummer og svælg igennem. De kan opdage skader, mens de stadig er små, og dermed spare dig for megen svie og smerte. Både fysisk og økonomisk.

Ved tandlægen kan du også få råd og vejledning, hvis du skærer tænder eller bøvler med andre ting i hverdagen. De har altid en løsning eller nogle tips, som kan være gavnlige for den enkelte situation.

Giv de gode vaner videre

Flere har for vane ikke at gå til tandlæge, men denne kultur kræver en ændring. Prik derfor din kollega, bedstefar eller en tredje på skulderen, og opfordr personen til at få lavet et rutinetjek ved tandlægen.

Det er på ingen måde farligt, og det kan bidrage til at man får opdaget ting, som kunne udvikle sig til en grum affære. Det er derfor en bjørnetjeneste, når man udskyder sin egen tandlægetid, fordi man ikke har overskud eller lignende til det.

Har man tandlægeskræk eller blot ubehag ved tandlægen, skal man ikke føle nogen skam, for det er ganske normalt. Tal med tandlægen om det. De har en stor værktøjskasse med redskaber, som kan hjælpe mod sådanne skræk og angst. Det må ikke spænde ben for en god mundhygiejne.

Heldigvis er det aldrig for sent at komme i gang med de regelmæssige tandlægebesøg, så book hellere en tid i dag fremfor i morgen. Dit fremtidige jeg vil takke dig uendeligt, og du vil kunne bruge dine penge og din energi på at hygge med din familie, samt sende store smil til folk, du møder på din vej.