Hvordan kommer man i gang med at spise sundt?

Det er ikke nemt, at komme i gang med at spise sundt i den moderne verden. Man skulle tro at det var lige til med alle de reklamer omkring sundhed. Men sådan hænger verdenen ikke sammen. Det er nemlig sådan, at vi har nogle sundhedsmyndigheder der gerne vil have vi spiser sundere og motionere mere.

 

Men samtidig med, at de udgiver deres råd omkring en sund livsstil, så findes der de her multimilliard virksomheder som ønsker, at du gør det modsatte. De vil nemlig gerne sælge alle deres ting til netop dig.

 

Det kan være svært, at navigere rundt i. For langt de fleste mennesker, så smager et stykke chokolade langt bedre end et æble – og her går det galt. For selvom man siger at et æble om dagen holder doktoren af vejen, så smager slik, chips, snolder og fed mad oftest bedre end en clean kost.

 

Så hvordan kommer man i gang med, at spise sundt? Det tager vi et kig på i denne artikel. Dybdegående artikler kan findes mange stedet på nettet – denne artikel berører kun overfladen.

 

Definér dine mål

Start med, at finde ud af hvad det er du gerne vil. Forestil dig en fodboldkamp uden mål – hvor skal du score og hvem vinder? Ingen ved det. Sådan er det også med en diæt – uanset om det er, at spise sundere, skabe et vægttab eller omvendt – tage på.

 

Så find ud af hvad du gerne vil. Hvis du føler, at du ikke behøver, at tabe dig – men gerne vil have mere energi og overskud i hverdagen – så gør det til dit primære mål.

 

Nu skal du så finde ud af hvad du kan gøre for, at opnå det primære mål. Dit primære mål er dit “store mål”. Nu skal du finde ud af hvilke mindre mål (delmål) du vil sætte for, at nå dertil. Sæt gerne en tidshorisont på.

 

Find ud af hvad du har behov for

Denne er svær. Noget af det nemmeste i verdenen er, at fortælle folk hvordan de skal tabe sig. “Spis færre kalorier end du forbrænder” – så simpelt kan det siges. Men det er noget mere kompliceret end som så – for vi mennesker er ikke ens.

 

Det kan da godt være, at naboen fra den ene dag til den anden kan cutte alle sine usunde madvaner fra – men det er ikke ensbetydende med, at du kan det. Derfor skal du finde ud af hvilken type kostplan du gerne vil følge.

 

Middelhavskost skulle efter sigende være én af de nemmeste planer at følge. Den er baseret på nødder, frø, grøntsager, frugter, bær, lyst kød og ost. Det er en alsidig kostplan som giver dig en masse næring.

 

Sæt i gang

Det her er den sværeste. Sæt i gang. Så snart du har lagt en plan, så skal du sætte i gang – med det samme. Du skal ikke vente til i morgen eller til på mandag – du skal starte i dét øjeblik hvor planen er lagt.

 

Hvis du venter til mandag eller til d. 1. eller til du får løn næste gang – så er der en kæmpe chance for, at din nylagte plan lander i skuffen – og du glemmer alt om den.

 

Held og lykke.