Take away fra Ren&Stærk – når det skal være sundt og nemt

 

I en hektisk hverdag, hvor både arbejdet eller studiet og træningen skal passes, kan det nogle gange være svært at finde tid og lyst til at handle stort ind og tilberede et lækkert og sundt aftensmåltid. Særligt, hvis der også er børn der skal bringes og hentes og leges med.

Heldigvis findes der mange gode take away-steder, som kan redde aftensmaden og få hverdagen til at hænge lidt bedre sammen. Og selv om take away for de fleste klinger lidt af tomme kalorier og dårlig samvittighed, så kan du roligt glemme alt, du troede du vidste om take away.

Ren & Stærk tilbyder nemlig et sundt og nærende alternativ til de store mængder fedt og salt, som er på menuen hos de fleste andre restauranter, hvor du kan hente take away og fastfood. Kort sagt – Ren & Stærk giver dig take away, som du kan nyde med god samvittighed.

Take away i et historisk perspektiv

Konceptet med take away er noget ældre, end de fleste tror. Faktisk kan man datere begrebet helt tilbage til antikken, hvor det i det gamle Athen og Rom var normalt med markeder og madboder langs vejene, hvor befolkningen kunne købe mad til at tage med hjem. I resterne af byen Pompeji, der blev begravet i lava ved et omfattende og ødelæggende vulkanudbrud, har man fundet over 200 thermopolier, der var datidens svar på en fast food-restaurant.

Thermopolium betyder frit oversat “et sted, hvor der sælges noget varmt”. Et thermopolium var altså et sted, hvor sultne pompejianere hurtigt kunne få noget varmt at spise eller drikke. Faktisk viser bygningerne i Pompeji os, at det dengang var mere normalt at spise ude end at spise hjemme: de fleste borgere var nemlig så fattige, at de ikke havde råd til at have deres eget køkken, og derfor var det mere almindeligt at hente eller spise mad ude.

Også i middelalderens Europa og under koloniseringen af Amerika var take away, særligt for de ressourcesvage dele af befolkningen, et helt almindeligt dagligdags fænomen. Under industrialiseringen blev take away mere og mere udbredt til alle grupper af befolkningen. Således blev fish n’ chips i England og burgere i Amerika solgt på næsten hvert et gadehjørne, og på den måde blev take away allemandseje og grundstenen blev lagt for den fast food- og take away-kultur, vi kender i dag. Se menukortet her.

Take away i dag

I kraft af at der er kommet et langt større fokus på helse, sundhed og fødevarernes kvalitet og indvirkning på kroppen, er der også kommet et langt større og mere varieret marked for take away. I dag vælger flere og flere at spise udelukkende økologisk, ligesom der er kommet mange forskellige “retninger” inden for kostplanlægning og spisevaner. F.eks. er vegetarisme og veganisme blevet meget populært og er ikke længere kun noget, der er forbeholdt gamle hippier eller dyreaktivister.

Hos Ren & Stærk har vi den filosofi, at maden skal leve op til vores navn: derfor bruger vi udelukkende ordentlige råvarer, ligesom vi går langt uden om gluten, stivelse og e-numre. Det gør vi for at tilbyde dig det sundeste, reneste og mest nærende måltid.

Bestil din frokost online.